ODRŽAVANJA BAZENA

Većina, ako ne i svi problemi sa bazenima su posljedica neodgovarajućeg održavanja bazenske vode. Redovito testiranje bazenske vode osigurati će vam minimalno održavanje tijekom cijele godine.

Bazenske alge

Vlasnici bazena se najčešće žale na alge.

Alge ne uzrokuje bolesti nego pretvaraju sunčevu svjetlost i ugljični dioksid u hranu za bakterije koje se onda mogu brzo razmnožiti i uzrokovati bolesti. Ovaj proces podiže pH vrijednost vode, što uzrokuje povećanu potrošnju klora.

Pojava crnih algi u sjenovitim predjelima bazena

Uzroci: Najčešći uzrok je neredovito održavanje, čišćenje i kontroliranje pH vrijednosti.
Rješenje: Čišćenjem skinuti alge, dodati sredstva za uklanjanje algi. Šok dozu u kasno posljepodne slijedeća dva dana sa otprilike 3 šalice klora. Redovita provjera pH vrijednosti poslije svakog tretmana kemikalijama.

Rast algi po zidovima i na podu bazena

Uzroci: Vrući dani sa puno vlage u zrake, olujno nevrijeme kao i neredovito održavanje.
Rješenje: Očistiti bazen. Nakon toga upotrijebiti sredstva za uklanjanje algi. Šok dozu sa 4 puta većom količinom klora od preporučene upotrijebiti kasno posljepodne. Poslje toga ponovno očistiti bazen.

Iznenadan rast algi po zidovima bazena

Uzroci: Najčešći uzrok je neredovito održavanje.
Rješenje: Ispravljanje pH vrijednosti vode, skidanje alga sa zidova, dodavanje sredstava protiv algi. Šok doza klora kasno popodne i ponovno očistiti bazen.

Važnost nadgledanja bazenske vode jako je bitna. Uostalom, naše zdravlje i zdravlje naše obitelji je u opasnosti i zato se bitno i upoznati sa najčešćim problemima bazenske vode.

Boja Bazenske Vode

Bazenska voda je mutna ili zelena

Uzroci: Čest uzrok je neodržavanje bazena i bazenske vode te visok pH vode, sto rezultira rastom algi.
Rješenje: Ispravljanje pH vrijednosti na 7,2 – 7,6 sa kemikalijama. pH vrijednost treba pažljivo povećavati da ne dođe do prezasićenja. Šok doza 3-5 šalica klora.

Bazenska voda je posmeđila poslije dodavanja klora
Uzroci: Niska pH vrijednost. Klor reagira s željezom u vodi, što je normalno prisutan, ali se ne može vidjeti. To također može uzrokovati smeđe mrlje na zidovima i podu bazena.
Rješenje: Smanjiti tretman klora do razine ispod 0,5ppm. To ce ukloniti željezo iz vode. Usisivačem ukloniti smeđe mrlje.
Miris Klora

Mnogi se vlasnici bazena žale da voda u bazenu nije čista, a miris klora se osjeća. Kada količina slobodnog klora nije dovoljna preostali klor reagira sa amonijakom i drugim spojevima koji sadržavaju dušik. Testiranjem vode primjetit ćete da je količina slobodnog klora vrlo mala. Da bi riješili ovaj problem potrebno je dezinficirati bazen sa sredstvima za čišćenje kao i sa šok dozom klora. Ako ne želite koristiti velike količine klora ovaj problem se može riješiti i sa ne-klor šokom.

Boja Bazenske Vode

Ukoliko se plivači žale na peckanje očiju, nosa ili na suhu i nadraženu kožu problem je sigurno u sastavu vode. pH je previsok ili prenizak.
Ukupna razina lužnatosti je preniska. Razina tvrdoće kalcija je previsoka.

Testiranjem vode bazena i ispravljanje tih razina, problem bi trebao nestati. Čak i na preporučene razine, klor može uzrokovati iritacije oka. Da biste omogućili učinkovito održavanje na nižim razinama klora, razmislite o instaliranju uređaja koji zahtijeva samo oko 25% normalne količine klora.

Tvrtka je osnovana početkom 2009 godine. Bavimo se uvozom, prodajom, ugradnjom i servisom bazenske opreme. U suradnji sa građevinskom tvrtkom gradimo sve vrste bazena neovisno o obliku i veličini.